środa, 6 marca 2013

Dietetyczne ciasteczka - owsiane kokosanki.

Nie bójcie się, przepisów na słodkości u mnie nie zabraknie - szczególnie na te dietetyczne. Dzisiaj ma dla Was ekspresowe ciasteczka, które w smaku przypominają kokosanki. Mają pyszny, mleczno-kokosowy posmak. Jednak w środku są miękkie i lekko "gumowate". Za to sycące i dietetyczne, więc może jednak warto :)
OWSIANE KOKOSANKI
przepis na 15 ciastek (1 szt - ok. 30 kcal)
3 łyżki płatków owsianych
5 łyżek otrębów owsianych
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub zastąpić Stevią)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


W garnuszku podgrzewamy mleko z wodą. Gdy będą ciepłe wsypujemy płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe i ksylitol. Gotujemy, aż masa będzie bardzo gęsta - gęstsza niż na owsiankę. Jeśli nie chcemy przypalić garnka to dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy, wyłączamy gaz i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenie i dokładnie mieszamy. Łyżką wykładamy porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut, ale tak naprawdę na oko - wyciągamy ciasteczka, gdy mocno się zarumienią - wtedy otrzymamy bardziej chrupiącą zewnętrzną warstwę.
Tym samym pragnę zaprosić Was do udziału w mojej akcji na Durszlaku - jest to kolejna edycja akcji FIT - powtórka edycji zeszłorocznejFIT na wiosnę 2013. Mam nadzieję, że dołączycie się do zdrowego, dietetycznego przygotowywania się na nadejście wiosny w formie i z zapasem pozytywnej energii :)

55 komentarzy:

  1. prawie takie same jak z mojego przepisu na super dietetyczne ciacha owsiane ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokosanki ! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne! Chyba użyje mleka kokosowego

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, Na pewno wkrótce zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kokos jest pyszny , to jest genialny pomysł na owsiane kokosanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie wierzę:) Jak za mną dziś chodziły dietetyczne kokosanki:) jak ja je uwielbiam, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysł, jak byłam mała to mi babcia takir ciasteczka robiła oczywiście nie w dietetycznej formie ale teraz już wiem jak je przeobrazić w coś mniej kalorycznego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy zamiast otrąb owsianych mogę dać więcej wiórków kokosowych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. Wiórki są bardziej kaloryczne i nie są takim "spoiwem" jak otręby. Zamiast otrębów można dać lekko zmielone płatki owsiane.

      Usuń
  11. przy zdejmowaniu ciastka się łamały, pomimo zrobienia krok po kroku przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy będzie może w najbliższym czasie dzienny jadłospis? :) Bardzo często inspiruję się twoimi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się coś dodać w nadchodzącym tygodniu :)

      Usuń
  13. kompletny niewypał, ciastka sie rozlały na papierze i przyrumieniły tylko z wierzchu ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znaczy, że masa nie była wystarczająco gęsta. Moje były zwarte i dało się je lepić w palcach.

      Usuń
    2. u mnie też ładnie się nakładały, właśnie się pieką :)

      Usuń
  14. Ja również czekam na dzienny jadłospis ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  15. Wydaje mi się ,że zapomniałaś o jajku ,dlatego
    dziewczynom się rozpadają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyszły pycha, taka pieczona owsianka :) ale następnym razem dodam trochę mniej płynów, bo masa była lekko płynna i musiałam ją zagęszczać płatkami. na prawdę super, zdrowy deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie: Kiedy należy wyłączyć palnik? W momencie, kiedy przykrywamy je na 10 minut, czy wtedy, kiedy będziemy wykładać je na blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyłączamy gaz przed odstawieniem na 10 minut pod przykryciem :)

      Usuń
  18. robiłam je i wyszły super... wszyscy się nimi zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zachęciłaś mnie tym, że jedno ma tylko 30 kcal! I wydają się być smaczne. Chyba zrobię, może nawet dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niestety miałam tylko otręby pszenne, wiec kolorystycznie wyszło mi zupełnie inaczej niż u Ciebie, ale w smaku ciasteczka są cudowne, wiec to żaden problem. Dziękuje bardzo za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja proponuje uzyc jednak odrobiny miodu, jezeli ktos naprawde potrzebuje poczuc slodycz, slodzik to taka sama trucizna jak bialy cukier :)
    paco ;)
    ____________________________________________
    lave-vaisselle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem o jakim słodziku mówisz, w przepisie jest mowa o ksylitolu, który jest cukrem brzozowym oraz o Stevii, która jest wyciągiem z naturalnej rośliny. Więc i tego, i tego można śmiało używać.

      Usuń
  22. super, próbowałam ale nie wiem dlaczego zrobiły mi się takie "podeszwy" :( . za to smak był bardzo dobry :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam właśnie z połowy porcji. U mnie nie ma innego wyjścia, bo inaczej wszystko zjadłabym naraz :) Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  24. Szklanka - 250ml? :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mimo że robiłam wszystko zgodnie z przepisem, a moje surowe 'ciasto' było gęste do tego stopnia że dało się z niego lepić kulki, ciasteczka połamały się podczas zdejmowania z blachy. Co gorsza wyszły kompletnie bez smaku. Kokos nie był ani trochę wyczuwalny, a przez to że dałam za dużo Stevii były za słodkie i miały nawet gorzkawy posmak. Niestety niejadalne. proponuję uiścić w przepisie że Stevia w dużych ilościach psuje cały smak (:

    OdpowiedzUsuń
  26. czy proszek do pieczenia jest konieczny ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. jeju, jeju taką miałam ochotę, zrobiłam jak w przepisie a i tak nie wyszły: nie wiem o co chodzi, bo się całkiem rozlały (i na papierze zlały i jeden arkusz) i w ogóle nie upiekły :c (a piekłam nawet ponad 20 min) smuteczek :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znaczy, że masa nie była wystarczająco gęsta. Moje były zwarte i dało się je lepić w palcach.

      Usuń
  28. ludziska!!!! moje się pieką!!! najpierw masa była zbyt płynna ale dodałam płatków i otrębów i sie zrobiła mega zwarta że dałoby się kulki robić :D ale ja trochę zaszalałam i dodałam łyżkę kakao. Wyglądają booooosko!!! ciekawe jak będą smakować ;D aaaa i robiłam podwójną porcję. O właśnie się zorientowałam że nie dałam podwójnie proszku do pieczenia xP fuck!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekły się i tu pytanie: czy w środku maja być miękkie i wilgotne?

      Usuń
    2. Jednak w środku są miękkie i lekko "gumowate"

      Usuń
  29. Moje też zbyt nie wyszły .. piekłam je dość długo, wyszły po prostu nie dobre i za miękkie ..

    OdpowiedzUsuń
  30. Wszystko robiłam jak w przepisie, a to są pierwsze tak okropnie smakujące ciastka owsiane. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd, ale są niezjadliwe.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasteczka wyszły bardzo dobre:)
    Piekłam 30-35 min. Moje także były zwarte i wcale się nie rozpadały.
    Super przepis, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Upiekłam te ciasteczka na panieński koleżanki - wszystkie były zachwycone!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy jeżeli chciałabym do nich dodać mak i trochę siemienia to na końcu jak już "masa" mi się pogotuje i będę czekała na ostygnięcie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  34. zrobiłam :), nie miałam otrębów owsianych, więc zrobiłam na pszennych i są naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ekstrakt waniliowy to taki olejek do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  36. Allow us understand first is the standard version which mobdroappguide has some particular the internet HD video clips.

    OdpowiedzUsuń
  37. install Blackmart Blackmart APK for Android How www.apkoftheday.co mount safe and securely. Currently comply with the actions to mount Blackmart

    OdpowiedzUsuń
  38. Services in various other countries in addition to India in Dubai, Singapore. UPS Tracking normal procedures for specialist couriers across the nation.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...